Keuzemomentje: nieuwbouw of bestaand?

Omdat er steeds minder huizen te koop staan in grote, druk bewoonde delen van het land, pleit de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ervoor om nieuwbouw prioriteit nummer 1 te maken. Maar wil iedereen dat wel, zo’n spiksplinternieuw huis?

Deur in huis

Om met de deur in (bestaand of nieuwbouw)huis te vallen: elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. Het begint met smaak. Hou je van nieuw en strak, dan is nieuwbouw best wel iets voor jou. Wil je liever een huis dat zijn plek in het groen al heeft gevonden, dan is bestaande bouw natuurlijk voor jou. Maar er zijn veel meer zaken om rekening mee te houden.

Tijd

Het begint al met het aanbod: bestaande bouw is in veel meer variaties beschikbaar dan nieuwbouw. Ook is de omgeving vaak al ontwikkeld, met groen en bestrating. Voor nieuwbouw spreekt natuurlijk dat je meer invloed hebt op de woonomgeving, maar dat je dan wel geduld moet hebben: de bomen die ingetekend staan op de bouwplannen hebben immers veel tijd nodig om te groeien.

Up-to-date

Daar staat tegenover dat als je ‘groen’ wilt wonen, je vaak bij nieuwbouw de betere kaarten hebt. Milieubesparende technieken worden steeds vaker ‘standaard’ verwerkt en bijvoorbeeld technische installaties en isolatie zijn helemaal up-to-date. Bij bestaande bouw moet je nog maar afwachten of elektriciteitskabels en verwarmingsketel nog aan de moderne eisen voldoen. Laat staan de isolatie.

Bij elkaar passen

Belangrijk bij een woning is vaak het ‘gevoel’. Passen woning en omgeving bij jou? Bij bestaande bouw is dit meteen vast te stellen, bij nieuwbouw baseer je je op tekeningen en weet je niet hoe de omgeving of buurt zich gaat ontwikkelen. Daarnaast is de tijd tussen aankoop en overdracht soms behoorlijk lang bij nieuwbouw. Ook is de prijs niet onderhandelbaar, zoals bij bestaande bouw wel het geval is.

Voelen

Kortom: bepaal je graag alles zelf, dan kun je met een nieuwbouwhuis alle kanten op. Weet je liever waar je gaat wonen en wil je dat graag van te voren ‘voelen’, dan is bestaande bouw de betere optie. Loop gerust eens op ons kantoor binnen om alle opties uitgebreid te bespreken. Wij zitten er klaar voor en weten precies wat er te koop is. Letterlijk én figuurlijk.

Saskia Nijstad
8

goed contact, kennis van zaken en doortastend.

Anoniem
9

Burger van Leeuwen heeft een snelle en betrouwbare dienstverlening. Afspraken worden nagekomen, over bezichtigingen is altijd teruggekoppeld. BL maakt gebruik van zeer professionele fotograaf. Mij is een realistisch en eerlijk advies gegeven over verkoopprijs en voorwaarden. De afhandeling na verkoop is goed opgevolgd. BvL heeft kortom een erg prettige manier van werken.

Verkoper van Bosschestraat 182
9

Ted Luijk en Peter Burger van BVL-makerlaars hebben ons goed begeleid bij de verkoop van ons huis. Ze hebben een goede inschatting gemaakt van de juiste vraagprijs en gezorgd voor mooie foto's en een goede omschrijving op funda. Huis was binnen 8 dagen verkocht.

Lees meer
Terug
Recent bekeken