Meer eigen geld

Prinsjesdag is meer dan alleen een Glazen Koets en een troonrede. Het is ook het moment dat het – momenteel demissionaire – kabinet de plannen bekend maakt voor 2018. Sommige daarvan raken de huizenbezitter, volgens VEH. Twee voorbeelden.

Honderd

De Vereniging Eigen Huis (VEH) sloeg de plannen van het voorlopig nog demissionaire kabinet er op na en kwam tot een aantal maatregelen die je als huizenbezitter best in de gaten mag houden. Zo moet je vanaf 1 januari 2018 meer geld meenemen als je een huis gaat kopen. Per die datum mag je immers nog maar honderd procent van de waarde van een woning financieren. Dit is momenteel nog 101 procent en was ooit 106 procent (tot 2013).

Starters

Die extra financiering was te gebruiken voor de kosten die bij de aankoop van een huis komen kijken, zoals notaris-, taxatie- en makelaarskosten en overdrachtsbelasting. Tel je echt alle kosten bij elkaar op, dan beslaan deze al snel zo’n zes procent van de koopsom. Dit geld zul je vanaf 2018 dus echt zelf moeten meenemen. Mensen die al een huis te verkopen hebben, kunnen dit mogelijk uit de overwaarde financieren, maar voor starters op de woningmarkt wordt een woning kopen alleen maar moeilijker.

Onder water

Overigens heeft lang niet iedereen overwaarde op de woning. Sterker nog: er zijn nog altijd huizen die ‘onder water staan’, hoe goed het momenteel ook gaat met de huizenmarkt. Omdat tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren heel veel huizen minder waard waren dan de hypotheek die er op rustte, werd er een speciale restschuldregeling in het leven geroepen. Deze regeling vervalt per 1 januari 2018, waardoor het financieren van een restschuld bij verhuizing duurder wordt: rente en kosten van restschulden die na die datum spelen, zijn dan niet meer aftrekbaar. Tot 31 december 2017 kan er nog aanspraak worden gemaakt op de regeling.

Meer weten?

Wil je meer weten en alle veranderingen doorlezen, kijk dan op de site van VEH, eigenhuis.nl

Verkoper van Willem Kuijperstraat 58
9

Het hele traject is professioneel verlopen. Wij zijn zeer tevreden en niet alleen omdat het geheel zeer snel is verlopen. Het voortraject, begeleiding etc was prettig. Afspraken werden nagekomen. Niets dan lof. Aanrader

Verkoper van Arnhemsestraat 54
9

We totally recommend them and we are happy with their services. They are available, helpful and has a really good expertise in this market. Thank you to all team of BurgerVanLeeuwen Garantiemakelaars

Anoniem
10

BurgerVanLeeuwen is een zeer zakelijke maar ook vriendelijke makelaardij. Zeer service gericht. Zeer vaardig in de onderhandeling. Veel kennis en kunden van en op de vastgoedmarkt. Een betrouwbare adviseur. BurgerVanLeeuwen is één van de beste makelaars in de regio Den Haag.

Lees meer
Terug
Recent bekeken