Vertrouwen huizenmarkt blijft onveranderd hoog

De Vereniging Eigen Huis houdt nauwgezet het vertrouwen in de huizenmarkt bij en komt in juni tot de conclusie dat het nog altijd snor zit met dat vertrouwen, ondanks een krimpend huizenaanbod en de veelal als gevolg hiervan verder stijgende prijzen.

Hobbels

Volgens deze zogenaamde Eigen Huis Marktindicator blijft het vertrouwen in de woningmarkt ongewijzigd hoog. In juni tikte de meter wederom een waarde aan van 113, 62 punten meer dan op het dieptepunt van de economische crisis, in december 2012. Dit ondanks de genoemde ‘hobbels’: minder aanbod, hogere prijzen en daarbij ook nog eens strengere hypotheeknormen. Waarbij maar liefst tachtig procent van de Nederlandse bevolking verwacht dat de huizenprijzen in de komende twaalf maanden verder zullen stijgen.

Gunstige tijd?

Een dip is waar te nemen wanneer de vraag wordt gesteld of nu het juiste moment is om een huis te kopen. Omdat de huizenprijzen zo hard zijn gestegen op veel plaatsen in het land, gelooft nu nog maar 45 procent dat je juist nu een huis moet kopen. Een jaar geleden vond zestig procent het toentertijd een gunstige tijd om iets te kopen.

Betaalbaar

Opvallend is dat maar liefst 45 procent van de geïnterviewden zegt dat een koopwoning voor hen niet betaalbaar is, maar dat zij bij betere financiële mogelijkheden een huis kopen wel zouden overwegen. De VEH vindt dan ook dat de overheid zich moet richten op het bouwen van betaalbare huizen – koop én huur.

Jongeren

Vooral jongere kopers hebben echt problemen om een huis aan te schaffen vanwege de hogere prijzen, zeker als ze geen financieel beroep kunnen doen op familie. Per 2018 kan er immers helemaal geen extra geld meer worden geleend en is de maximale hypotheek vastgesteld op honderd procent. Nu is dat nog 101 procent. Bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, notaris, overdrachtsbelasting, taxatie etc. moeten dus uit eigen zak worden betaald en blijken een hindernis.

Saskia Nijstad
8

goed contact, kennis van zaken en doortastend.

Anoniem
9

Burger van Leeuwen heeft een snelle en betrouwbare dienstverlening. Afspraken worden nagekomen, over bezichtigingen is altijd teruggekoppeld. BL maakt gebruik van zeer professionele fotograaf. Mij is een realistisch en eerlijk advies gegeven over verkoopprijs en voorwaarden. De afhandeling na verkoop is goed opgevolgd. BvL heeft kortom een erg prettige manier van werken.

Verkoper van Bosschestraat 182
9

Ted Luijk en Peter Burger van BVL-makerlaars hebben ons goed begeleid bij de verkoop van ons huis. Ze hebben een goede inschatting gemaakt van de juiste vraagprijs en gezorgd voor mooie foto's en een goede omschrijving op funda. Huis was binnen 8 dagen verkocht.

Lees meer
Terug
Recent bekeken