Een inschrijving? Dit moet je er over weten.

Wellicht ben je al een tijdje op zoek naar jouw droomhuis, of sta je op het punt om een woning te verkopen. Mogelijk is de term ‘inschrijving’ dan al eens voorbij gekomen. Nog niet? Dan leggen wij het even aan je uit zodat je straks weet wat je te wachten staat.

Drukke huizenmarkt

Momenteel stijgen de huizenprijzen enorm, huizen blijven over het algemeen niet erg lang te koop staan. Door de lage hypotheekrente is er erg veel vraag naar koophuizen, daardoor kan het bij jouw mogelijke droomhuis drommen van de gegadigden. Dat is leuk als je verkoopt, maar als je wil kopen heeft het mogelijke consequenties voor de verkoop. Als er veel serieus geïnteresseerden zijn kan er namelijk worden gekozen om voor een inschrijving te gaan. 

Inschrijving

Een (verkorte) inschrijving is wat anders dan op de reguliere manier onderhandelen met de verkopende partij. Met een inschrijving krijgen geïnteresseerden de kans om in een korte tijdsperiode eenmalig een eindbod uit te brengen. 

Eerlijke kans voor iedereen

Iedereen die geïnteresseerd is mag meedoen met zo’n inschrijving. In plaats van dat de verkopende partij kiest met wie ze gaan onderhandelen krijgt iedereen nu een gelijke kans om een bod uit te brengen. Vervolgens kan de verkoper uit alle uitgebrachte biedingen vervolgens kiezen. Tegelijkertijd betekent dit dat je dus geen inzicht hebt wat andere bieden, hier wordt niet over gecommuniceerd omdat de makelaar geïnteresseerden niet tegen elkaar op mag laten bieden.  

Voorwaarden

Naast het uitbrengen van een bod zijn bij een inschrijving ook de (ontbindende) voorwaarden erg belangrijk. Een verkoper zal niet zich altijd blind staren op de hoogste prijs, maar ook kijken naar bijvoorbeeld financiering, leverdatum en overname van eventueel roerend goed. 

Niet altijd maar het hoogste bod

Bij een inschrijving speelt wel nog mee dat een verkoper niet verplicht is om altijd maar voor het hoogste bod te gaan. De voorwaarden spelen mee en daarnaast behoudt de eigenaar zich ook altijd ‘het recht van gunning’ voor. De verkoper kan zijn woning namelijk “gunnen” aan iemand met een lager bod, maar betere voorwaarden. Uiteindelijk is het de keuze van de verkoper. 

Als winnaar uit de bus

Gaat de verkoper met jouw bod in zee? Gefeliciteerd want dan heb je de inschrijving gewonnen. Het voorlopige koopcontract kan worden opgemaakt en de financiering kan daarna in gang worden gezet.

 

Verkoper van Jan van Nassaustraat 104
10

Bekende makelaar in de betere buurten van Den Haag. Bij onze verkoop ging alles in 1 keer goed. Goede adviezen van de makelaar hebben daar zeker toe bijgedragen.

Verkoper van Sweelinckplein 3
10

Prettig contact en goede feedback naar aanleiding van de bezichtigingen. Goede lokale marktkennis alsmede onderhandelingsvaardigheden teneinde tot een goed resultaat te komen. We hebben een juiste inschatting gedaan óf we zouden verkopen voor deze prijs en daarbij gingen wij voor zekerheid. Burger Van Leeuwen Makelaars heeft ons daarin goed geadviseerd en heeft een en ander ook contractueel op een uitstekende manier afgerond, Hulde !!

D. Pronk
10

Binnen een jaar twee woningen verkocht en een woning gekocht via dezelfde makelaar. Ik kan niets anders zeggen dat de service, communicatie en resultaten voortreffelijk zijn.

Lees meer
Terug
Recent bekeken